Waarom is het moeilijk om verstandig te zijn?

Een veel gehoorde vraag voor kinderen is: ‘waar zit je verstand?’

En als je later op zoek gaat naar basis vragen zoals ‘wat wil ik worden’ en ‘waar wil ik heen met mijn leven’ ga je ook op zoek naar dit boerenverstand.

boer1

Waarom is het zo lastig om hierbij te komen. Hoe kan het soms zo moeilijk zijn om verstandig te zijn. Om dat nuchtere boerenverstand op te roepen en te berusten in een beslissing.

Wanneer ouders regels stellen die onwrikbaar zijn en dus niet in twijfel getrokken mogen worden laten ze geen ruimte voor discussie. Zonder discussie is er geen oefenterrein voor een kind voor het aanleren van communicatieve vaardigheden met zichzelf en met anderen. Er is geen plek om zijn eigen waarheid te vertellen en daarom gerespecteerd te worden en geen plaats om te leren redeneren.

We krijgen de boodschap dat onze innerlijke waarheid er niet toe doet of dat wij er niet toe doen. Is het dan verrassend dat de innerlijke stem geen kans ziet wanneer vrienden en vriendinnen willen dat wij iets doen terwijl we weten dat het gevaarlijk is? Dat we de stem van onze eigen grenzen niet kennen wanneer de baas vraagt om over te werken? Dat we het over ons heen laten gaan als een klagende levenspartner ons gedrag bekritiseert?

boer2

De innerlijke stem van een kind moet ertoe aangemoedigd worden zich te laten horen. Het moet een veilige plaats hebben waar het zich kan veroorloven onzeker te zijn of het verkeerd te hebben zonder dat er daarom de spot met hem gedreven wordt.

Zonder dat kun je jezelf niet eens horen.

Veel stress en spanning wordt veroorzaakt omdat mensen geen idee hebben waar hun grenzen beginnen, eindigen en wat ze echt willen. Maar diep van binnen zit er iemand die het wel weet en die op de deur aan het bonzen is in de vorm van pijn.

Bij een goede massagetherapeut kun je via een massage in aanraking komen met het zeker weten wat je wilt. De vertrouwde klik tussen voelen en weten. De aha! sensatie en het in actie komen zonder enige vorm van twijfel.

Het beste kun je je laten helpen door iemand die ook opnieuw heeft moeten leren luisteren. Het is niet gek moeilijk je moet alleen even weten hoe….. met geduld en met boerenverstand.

No comments yet.

Geef een reactie