Hoe kan een Ritueel mij helpen?

Ben je weleens bij een huwelijk geweest? Een veel voorkomend ritueel in ons landje. Vind je het niet raar dat het voor iedereen vanzelfsprekend is om twee mensen te verbinden met een groot en kostbaar ritueel. Maar als ze vervolgens gaan scheiden (60%) is er daar niets voor. En achteraf blijkt vaak dat er in het hoofd onbewust patronen zijn gecreëerd van gedachten en gevoelens alsof ze nog bij elkaar zijn. Het is niet echt afgesloten.

Wij als mensheid hebben rituelen al honderdduizenden jaren ingezet, met overgang naar volwassenheid, geboorte, jacht, dag, etc. De kerk heeft ook lang van de kracht van het ritueel kunnen profiteren. Het is zo jammer dat we het vandaag de dag zo weinig gebruiken voor een positieve verandering, voor jezelf of een vriend. Soms lijkt het leven me te overkomen en val ik in een oude gewoonte terug met alle bijbehorende pijn. Ik zie mezelf worstelen op zo een moment en dan zijn er gelukkig veel dingen die ik eraan kan doen. Een ritueel is dan een van de mogelijkheden.

Het 4 stappen Doe het zelf Ritueel.

ritueel1

1. Waarom een ritueel.

Een ritueel kan je helpen om bijvoorbeeld oude gewoontes op een dieper (onbewust) niveau te veranderen als je dat graag wilt. Kies 1 ding wat zich nu afspeelt en wat echt niet meer nodig is dat je je daar mee bezig houd. Verbind hier vervolgens een of meerdere doelen aan. Wat wil je ermee bereiken, hoe ziet het resultaat eruit? Je verklaart jezelf dan officieel vrij van deze gewoonte. Of je nu veel of weinig aan persoonlijke ontwikkeling in je leven hebt gedaan. Oude gewoonten en overtuigingen kunnen soms nog als een geprogrammeerde wasmachine door blijven draaien. Terwijl jij daar al lang geleden dacht mee te hebben afgerekend. Het is het molentje dat op de automatische piloot blijft draaien.

ritueel3

2. Vorm van het ritueel.

Er zijn drie grondregels die je in acht moet nemen. Tachtig procent mag je naar eigen intuïtie en creativiteit invullen. De drie grondregels zijn. 1. Kies een symbool. Dat symbool representeert jouw gewoonte waar je van af wilt. Denk hierbij aan een steen, bloem, gedicht, tekening, lied, brief, etc. Dit symbool kan je tijdens of na het ritueel verbranden, bewaren, begraven, laten zinken, etc. jouw keuze. 2. Schrijf een officiele verklaring. Deze verklaring is positief geschreven met je eigen verantwoordelijkheid en herinnert je aan je mensenrecht. Dus niet: Vanaf nu laat ik niet meer over mij heen lopen door iedereen. Maar wel: Ik mag er zijn, ik spreek me duidelijk uit en iedereen heeft me gehoord. (of een eigen variant) 3. Wees plechtig en respectvol. Het is een belangrijk moment, misschien ben je niet gewend aan dit soort ceremonies, geef het een kans.

3. Persoon en plek.

Om het onbewuste proces krachtig in werking te zetten moeten er eigenlijk zoveel mensen als mogelijk bij zijn, denk aan het huwelijk. Als beginner begin je alleen of met 1 persoon die je vertrouwt. Deze persoon gaat jouw verklaring voorlezen en je officieel vrij verklaren van hetgeen je wilt. Tegelijk kies je jouw plek. Dat kan een plek in de natuur zijn, een strand of een bos. Of gewoon in je huis of eigen tuin. De truc is om er niet te lang over na te denken en een plek te kiezen waar je je veilig voelt en wat praktisch is voor je.

ritueel2

4. Uitvoering.

Je hebt nu een plaatje in je hoofd hoe het gaat gebeuren en alle materialen zijn klaar. In principe kun je gelijk aan de slag en het uitvoeren, geen probleem. Om het wat extra’s te geven kun je ook een datum en tijd prikken om er naar toe te leven. Of je kan een of meerdere dagen vasten voordat je het ritueel gaat doen. Je kunt ook een professioneel iemand inhuren die gespecialiseerd is in het begeleiden van een ritueel. Van een ding kun je uitgaan. Het gaat werken op onbewust niveau. Dus je kan niet voorspellen hoe het zal gaan werken. Het werkt niet als een pilletje in elk geval. Het leuke is om open en nieuwsgierig af te wachten en te observeren hoe het voor je werkt in je dagelijks leven en op welke manier je er profijt van hebt.

No comments yet.

Geef een reactie