De 4 meest gestelde vragen over Stevige Massages

Is Massage, No Pain No Gain? Naar mijn mening is dit niet zo. Massage moet een plezierige ervaring zijn en de masseur moet de intensiteit van de druk altijd met je afstemmen. Wat precies een plezierige ervaring is daar verschillen de meningen nogal over. Voor sommige mensen moet een massage zo stevig mogelijk zijn en voor anderen zo zacht mogelijk en alles wat daartussen zit. Mensen hebben door eerdere massages ook vaak een verwachting van hoe hard een massage hoort te zijn. Soms hoor ik dat iemand bang is geworden voor een massage omdat ze in een eerdere ervaring pijn en blauwe plekken heeft gekregen. Door de jaren heen krijg ik in basis steeds dezelfde vragen terug en ik heb ze hieronder zo duidelijk als mogelijk proberen te antwoorden.

stevig2

1. Wat is het effect van een stevige massage?

Een stevige massage heeft meerdere effecten die een bijdrage kunnen leveren. Een belangrijke voorwaarde is dat degene die de massage ontvangt de stevigheid van de massage ervaart als plezierig. Als dit niet het geval gaat de gemasseerde de spieren juist aanspannen om de druk op te vangen. Dat is echt niet de bedoeling. Een juiste druk kan de aandacht verleggen uit je hoofd naar je lichaam. En als het erg druk is in je hoofd brengt dit je terug in balans of geeft het op zijn minst even tijdelijke rust. Tevens kan de druk een te gespannen spier of blokkade triggeren om los te laten. Het is voor ons mensen verleidelijk om weg te lopen voor onderwerpen die we lastig vinden. Omdat lichaam en geest met elkaar verbonden zijn kan een stevige druk je helpen die confrontatie met jezelf aan te gaan. Met een open mind en goede massagetherapeut zal het je verrassen wat je allemaal tegen kan komen.

2. Bij welke klachten is het behulpzaam een stevige massage toe te passen?

Een stevige druk is dus altijd persoonlijk maar kan plezierig zijn bij bepaalde klachten. Voorbeelden van klachten kunnen zijn: Schouder en nek zit „op slot”; massage verbeterd de flexibiliteit en bewegingsbereik. De massage veroorzaakt een pompwerking in aderen en lymfevaten waardoor afvalstoffen en vocht sneller worden afgevoerd uit het bindweefsel en voedingsstoffen worden aangevoerd. Depressie; tijdens stress maakt het lichaam Cortisol aan en massage brengt dit terug tot 50%, tegelijkertijd kan het lichaam dankzij massage het level Serotonine en Dopamine verhogen. Dit zijn beidde neurotransmitters die je humeur stabiliseren.

stevig1

3. Hoe kan een masseur het volhouden om een stevige massage te geven?

Bij een goede massage opleiding tot massagetherapeut wordt de masseur optimaal voorbereid om full-time te gaan masseren. De belangrijkste voorwaarde om een hele werkdag een goede druk te blijven geven is dat de masseur zijn of haar lichaamsgewicht gebruikt om druk te geven in plaats van spierkracht. Daarnaast zorgt lichaamsbeweging en een gebalanceerde voeding voor genoeg energie om een hele dag staand te werken. Dagelijks de spieren strekken in de vorm van oefeningen of yoga helpt de masseur om zijn spieren op lengte te houden en klachten te voorkomen.
4. Geven mannen steviger massages dan vrouwen?

Dit is een typische mythe die in verschillende varianten door de wereld gaat. Sommige mensen (lees mannen en vrouwen) denken dat mannen beter en steviger masseren en sommigen zijn er volledig van overtuigd dat alleen vrouwen kunnen masseren. Naar mijn mening is er geen verschil tussen mannen en vrouwen wat massage betreft. Wat kracht betreft gaat het zoals beschreven om op een juiste manier je lichaamsgewicht in te zetten en als hefboom te gebruiken. Ik ken veel vrouwelijke masseurs die dit erg goed kunnen toepassen. Voor sterke mannelijke masseurs is spierkracht juist een valkuil. Hoe sterk je ook bent als je voornamelijk op armkracht masseert loop je binnen een paar uur leeg en heb je de volgende dag nodig om weer op krachten te komen.

stevig3

 

No comments yet.

Geef een reactie