5 Dingen die je moet weten over je Huid

huid1

Hoe goed ken je je 5de Zintuig? Mensen leven met het ouderwetse idee dat verbale communicatie zinvoller is dan non-verbale communicatie. Dit is wetenschappelijk al honderden keren onderuit gehaald. In onze cultuur wordt de waarde van aanraken en massage erg onderschat. Bij een goede massagetherapeut zal je het belang van huidcontact ervaren en je emotionele iq leren ontwikkelen. Onze huid is ons grootste orgaan en ons vijfde zintuig. Aan de oppervlakte van je huid kun je zien hoe je lichaam aan de binnenkant functioneert. We nemen onze huid voor vanzelfsprekend maar aan dit orgaan hebben wij veel te danken. Dankzij massage verschaft de huid ons toegang tot onze binnenwereld.  Bij een goede massagetherapeut zal je het belang van huidcontact ervaren en je emotionele iq leren ontwikkelen. Onze huid is ons grootste orgaan en ons vijfde zintuig. Aan de oppervlakte van je huid kun je zien hoe je lichaam aan de binnenkant functioneert. We nemen onze huid voor vanzelfsprekend maar aan dit orgaan hebben wij veel te danken. Dankzij massage verschaft de huid ons toegang tot onze binnenwereld.

1. Functie.

De huid schermt ons af voor invloeden van buiten (ziekten). We kunnen warmte en kou waarnemen dankzij de huid en dankzij het voelen van pijn op de huid kunnen we voorkomen dat we beschadigd raken. Door de huid droogt ons lichaam niet op en omdat we kunnen zweten koelen we af en kan het lichaam giftige stoffen kwijtraken. Het is onze grens tussen onze buitenwereld en binnenwereld, erg zinnig om te weten wat bij mij hoort en wat bij een ander.

huid2

2. Waarneming.

Onze huid bevat receptoren (ontvangers) die van alles kunnen voelen zoals aanraking, kriebel, jeuk, kou, warmte, druk, verandering op en onder het lichaam. Het is ons vijfde zintuig, al die receptoren geven bij elke prikkel informatie door naar onze binnenwereld wat wij weer verder interpreteren tot een emotie of ons aanzet tot actie. Denk aan een liefdevolle aanraking of een klap in je gezicht.

3. Conditie.

De gezondheid van ons hele lichaam en hoe je je voelt is af te lezen aan je huid. Zit je lekker in je vel? Dan ben je gezond. Als organen, spieren of botten niet goed functioneren kun je dat zien op de huid. Dat uit zich in pijn, verklevingen, verkleuringen, wonden en vervorming.

huid3

4. Overleving.

Affectie via huidcontact is vanaf onze eerste levensdagen al noodzakelijk om te overleven. Gebrek aan huidcontact levert stoornissen op bij de ontwikkeling van kinderen hoe zij als volwassenen communiceren, oriënteren en zelfvertrouwen hebben. Tot in de jaren tachtig was het verboden om baby’s aan te raken die in couveuse lagen i.v.m. hygiene. Het enige probleem was dat ze nauwelijks groeiden. Tot het moment dat ze eruit mochten, dan groeiden ze zo snel als normale baby’s. Totdat er in een Amerikaans ziekenhuis opeens iets opmerkelijks gebeurde. Sommige baby’s groeiden snel en sommigen niet. De doktoren stelden een onderzoek in en nadat ze de nachtverpleging onder de druk hadden gezet kwamen ze erachter. Er was een zuster die het huilen niet kon verdragen en het verbod had genegeerd. Ze had de baby’s over de rug geaaid tot ze kalmeerden. Ze had zich eerst schuldig gevoeld maar toen ze merkte dat de baby’s niet ziek werden was ze ermee doorgegaan.

huid4

5. Communicatie.

Laat jij een aanraking toe of raak je iemand aan, een erg belangrijk middel om je uit te kunnen drukken. Maar het gaat verder. Ook communicatie die we liever verbergen gaat via de huid, denk aan het zweet op iemands voorhoofd als hij bang is. Kippevel, blozen, rood aanlopen of wit wegtrekken. Liever hebben wij controle over onze huid en haar communicatie en gebruiken wij make-up en gaan we zelfs over tot facelifts of straktrekken van de huid na een liposuctie.

 

No comments yet.

Geef een reactie