10 Strategieën om wel te mediteren

Je hebt een cursus mindfulness of meditatie gevolgd, een kussen gekocht en je snapt de positieve bijwerkingen. Maar je gaat maar niet op dat kussen zitten. Herken je dit ook? Geen zorgen, je bent niet de enige en de diagnose is simpelweg: ‘weerstand’. Deze vorm zelf sabotage zal voor veel mensen herkenbaar zijn die verbetering willen aanbrengen in hun dagelijks leven. Geen nood, hieronder de juiste strategie als je vastbesloten bent om meditatie in je leven te implementeren.

strategie2

1. Begin met 3-5 minuten per dag te mediteren.

Ja dat klopt. Een meditatie van 45 minuten per dag is het meest effectief. Maar niet realistisch en haalbaar voor iemand die nog niet de gewoonte bezit. 3 minuten is echt genoeg voor iemand die net begint. Zo leer je hoe lang eigenlijk een minuut duurt als alle prikkels van internet, praten en luisteren zijn uitgeschakeld. Soms is 3 minuten al teveel, je kan dan bijvoorbeeld proberen om eens je aandacht te bewaren bij de sensatie van alleen maar 3 ademhalingen. Klinkt weinig maar dan is de drempel ook lekker laag. Ga dan langzaam je meditatie uitbreiden met 1 minuut per dag of met 1 ademhaling per dag.

2. Mediteer op een eetkamerstoel.

Ook al heb je een kussen. Voor sommige mensen is het een drempel om zich helemaal te installeren met alle matjes, dekentjes en kussentjes. Gebruik gewoon een keukenstoel. Je hebt namelijk al ervaring met het zitten op zo’n stoel. Zitten op een meditatiekussen is nieuw en ongemakkelijk als je het niet gewend bent. Stel dit nog even uit naar een later stadium.

strategie4

3. Zoek een meditatiegroep, vlak bij je in de buurt.

Veel mensen mediteren gemakkelijker in een groep. Je zit gezamenlijk en je kan vragen stellen aan mensen met meer ervaring. De wekelijkse afspraak staat in de agenda en dat is moeilijker om onderuit te komen als andere mensen daarbij zijn betrokken. Zo werkt dat soms en als dat voor jou ook zo is. Doe er dan je voordeel mee.

4. Doe het op ‘jouw’ manier.

Een veel gehoorde klacht is dat meditatie cd’s of mp3’s te New Age achtig klinken. Of dat in meditatie houding stil zitten voor jouw helemaal niet werkt. Er zijn letterlijk duizenden manieren van mediteren. Een loopmeditatie bijvoorbeeld is goed voor concentratie en helpt bij het reduceren van afleidingen. Bij een wandeling kun je je aandacht bewaren bij de sensaties van wind op je huid of kleding. Er zijn ook wetenschappelijke resultaten gevonden bij het gebruik van kleurboeken voor volwassenen.

strategie3

5. Doordrenk jezelf van wetenschappelijke resultaten van meditatie.

Je weet natuurlijk dat de positieve bijwerkingen van meditatie er niet om liegen. Maar om dit op een dieper niveau door te laten dringen. Zodat je motivatie om te mediteren vanzelfsprekend word. Kun je jezelf de gewoonte aanleren om regelmatig de resultaten te lezen van wetenschappelijke onderzoeken die zijn gedaan. Dat hoeft zeker geen gortdroge oefening te zijn. Op internet zijn er leuke blogs en de Tibetaanse Boedhist Matthieu Ricard die zelf jarenlang onderwerp is van wetenschappelijk onderzoek heeft hier het leesbare boek ‘Altruisme’ over geschreven.

6. Plan je meditatie zoals een afspraak met je allerbeste vriend of vriendin.

Verander je voornemen om te mediteren in je hoofd naar een keiharde afspraak in je agenda. Schrijf of prent de afspraak zo prominent in je agenda en hoofd zoals je dat ook met een goede vriend(in) zou doen. Deze afspraak met jezelf kan dus nergens meer mee overlappen in je afspraken boek. En hoe voel je je als je uitkijkt naar een afspraak met je beste vriend(in)? Probeer dat gevoel te koppelen aan je meditatie afspraak. Zo maak je jezelf je beste vriend(in).

7. Ga eenmalig een hele week elke dag mediteren.

Plan eens een periode voor jezelf in wat overzichtelijk en haalbaar is om elke dag te mediteren. Het kan een week zijn of een maand, net wat haalbaar en realistisch is voor jouw leven op dit moment. Vergeet even je ambities op meditatie gebied voor de toekomst en richt je op deze prettig omlijnde periode. Na deze week of maand heb je goed inzicht wat elke dag mediteren betekent en kun je beter een beslissing nemen of dit iets voor jou is.

strategie5

8. Gebruik geleide meditatie via Youtube.

Youtube is een fantastische bron van geleide meditatie’s. Neem wel goed de tijd om uit te zoeken welke meditatie voor je werkt. Gebruik als zoek opdracht het aantal minuten dat je wilt mediteren en de soort meditatie. Varieer en probeer er zoveel mogelijk, met of zonder muziek, man of vrouw, engels of Nederlandstalig, vrolijk of serieus.

9. Ga zitten en ga ‘niet mediteren’.

Voor sommige mensen word de weerzin tegen meditatie zo groot dat ze helemaal onpasselijk worden bij het idee om te gaan mediteren. Terwijl ze het wel hadden afgesproken met zichzelf. Als dat voor jou ook zo is kun je proberen om wel te gaan zitten en je af te sluiten van andere mensen en telefoon. Maar dat je uitdrukkelijk niet gaat mediteren. Ga gewoon even relaxen, lekker ontspannen zitten, een beetje voor je uit kijken.

strategie6

10. Laat je meditatie discipline helemaal los.

Voor diegene die te vaak geprobeerd hebben en helemaal gefrustreerd zijn dat het niet lukt om jezelf op dat kussen te krijgen. Vergeet het voor een tijdje. Laat het even met rust. Ook als je toch het verlangen voelt, bewaar het verlangen wel maar parkeer het even. Zet je wil om te mediteren op de plank en doe het gewoon niet, laat het verlangen wat meer groeien. Als je er weer klaar voor bent ga je met open blik weer eens naar een nieuwe soort meditatie en school en geef je het een nieuwe kans.

No comments yet.

Geef een reactie